Nuohous

Nuohooja huolehtii työllään kiinteistöjen paloturvallisuudesta, sisäilman puhtaudesta, energiansäästöstä sekä ympäristön puhtaudesta. Nuohooja tekee myös savuhormien tiiviyskokeita ja videokuvauksia sekä korjaa savuhormeja. Lisäksi nuohooja puhdistaa lämmityskattiloita ja tekee palamistapahtumaan liittyviä hyötysuhdemittauksia.

Oleellinen osa ammattitaitoisen nuohoojan työtä on asiakkaiden neuvonta ja konsultointi palamiseen, tulisijoihin, ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen liittyvissä käyttö-, huolto- ja suunnitteluasioissa.

Nuohous perustuu Suomessa pelastustoimesta annettuun lakiin. Pelastustoimilain (23 §) mukaan rakennuksen omistajan tai haltijan yleisten tilojen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta on huolehdittava, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan sekä ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot huolletaan ja puhdistetaan määrävälein.

Lisätietoa nuohoojan ammatista

Kysy lisää nuohoojaltasi

Hoida hankintasi vaivatta OP:n rahoituksella

Laske itsellesi sopiva kuukausierä laskurilla ja täytä hakemus helposti.

Rahoitus 2 500–50 000 €.
Joustava takaisinmaksuaika.
Korko OP-prime + 6,95 %*.
Laskutuspalkkio 7 €/kk.
Kuukausi korotonta ja kulutonta maksuaikaa.
Voit maksaa koko luoton kerralla pois ilman lisäkuluja.

Lämmitysvinkkejä

  • Varaa ja käytä aina kuivia sytykkeitä ja kuivaa, pienipalaista ja tasalaatuista polttopuuta.
  • Avaa savuhormin pelti, poista tuhka ja tarkista veto ennen kuin sytytät. Kiinteistön ollessa ns. kylmillään, jätetään savupelti hieman auki, näin ollen veto säilyy ja hormi pysyy kuivana.
  • Sytytä pienellä määrällä polttopuita.
  • Lisää puut vähitellen pienissä erissä, ei kuitenkaan yksitellen ja korkeintaan 1-2 kertaa lämmityksen aikana.
  • Jos uuni on ollut pitkään käyttämättä tai se on taipuvainen savuttamaan, kannattaa nuohousluukussa polttaa pienessä peltiastiassa lyhytliekkistä polttoainetta tai hieman tuohta, kunnes veto käynnistyy. Älä käytä sanomalehteä savuhormi tukkeutuu. Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava varovasti ja hitaasti.
  • Älä kohenna tulta tarpeettomasti palamisen aikana.
  • Käytä riittävästi palamisilmaa liekehtivän palon aikana.
  • Älä polta tulisijassa jätteitä.
  • Häkä on vaarallista, ja siksi peltiä ei suljeta, jos tulisijassa on vielä palamatonta puuta tai hiillos siis varmista aina polttoaineen loppuun palaminen ennen savupeltien sulkemista.  Älä jätä uunia valvomatta lämmityksen aikana. Poista palamisjätteet säännöllisesti palamattomasta aineesta tehtyyn kannelliseen astiaan, sillä tuhka saattaa olla kuumaa vielä vuorokausien ajan.